[ Pobierz całość w formacie PDF ]

gryczanej i innych produktach.
l oto po ok. 2 tygodniach takiego żywienia i leczenia ustały kurcze mięśni. Hemoroidy
przestały dokuczać po miesiącu. Chęć do pracy i energia wróciły po 3 tygodniach wraz z
ustąpieniem uczucia zmęczenia. Zniknęły także sińce, a w końcu i przykry odór ciała.
Przykłady można by mnożyć. Ale... zajęłyby całą książkę.
Ostrzeżenie
Obecnie wiadomo, że magnez odgrywa ważną rolę w 100 różnych reakcjach
enzymatycznych, a prawdopodobnie i w wielu innych. To jego działanie koncentruje się
głównie na sprawach regulacji wzrostu, przemiany materii i podziału komórkowego.
Aby spowodować doświadczalnie raka krwi u szczurów, wystarczy nie podawać im
dostatecznej ilości magnezu w diecie (chodzi tylko o niedobór , a nie brak). Przeciętnie na 10
szczurów  1 zapada na leukemię po 9 20 tygodniach. Nasuwa się prosty wniosek, że
niedobory magnezu prowadzą do osłabienia i niejako przerwania naturalnego systemu
odpornościowego organizmu, mogą sprzyjać występowaniu leukemii, a także ograniczają
zdolność komórki do obrony przed rakiem krwi.
Niemniej jednak warto ostrzec: można zjeść tony magnezu, ale jeśli organizm nie jest
zdolny do jego przyswojenia i użycia w metabolizmie komórki, to tak jakby magnezu nie było.
O tym, czy się ma dość tego składnika w organizmie, czy nie, decyduje nasza zdolność do
jego przyswajania. A zależy ona od zdrowego funkcjonowania gruczołów wydzielania
wewnętrznego, jak np. tarczycy, przytarczyc, przysadki i in.12).
Zwykle myślimy, że jeśli występuje brak lub niedobór jakiegoś składnika w naszym
organizmie, wystarczy po prostu jeść więcej zawierających go produktów. Niestety  nie
zawsze to wystarcza. Niedobory żywieniowe bardziej zależą od przyswajania przez organizm
tego co jemy, niż od ilości spożytych produktów, związków itp. Niemniej jednak
zasadniczych składników odżywczych nie powinno w naszych jadłospisach zabraknąć.
W czym szukać magnezu!
Za mało i zbyt rzadko jadamy produkty, które magnez zawierają, a ponadto obróbka
przemysłowa pozbawia tego składnika nawet bogate weń produkty.
Najwięcej magnezu zawiera np. kakao, na drugim miejscu w tabeli są... orzeszki bukowe,
zwane bukwami. Któż je jednak jada? Na trzecim miejscu mamy soję, z której np. w Polsce
robi się głównie olej; ponadto sporo magnezu znajduje się w nasionach różnych roślin (m. in.
maku), w orzechach i zieleninach, w twardej wodzie (razem z wapniem) oraz w melasie.
Magnez jest też w pełnym, nie oczyszczonym ziarnie zbóż, a więc w kaszach, mące z
pełnego przemiału iłd. Czyli znowu zabiegi przemysłowe przy otrzymywaniu oczyszczonych
produktów pozbawiają nas tego niezbędnego pierwiastka.
Stałe nawożenie gleby nawozami sztucznymi (np. NPK), zawierającymi w nadmiarze
sole potasowe powoduje, że rośliny słabiej przyswajają sole magnezowe. Na szczęście od
kilku lat mamy już " nawozy sztuczne, bogate w sole magnezowe.
Nasza codzienna norma pokarmowa dostarcza nierzadko mniej niż 300 mg Mg. Dla
zdrowia potrzeba nam nieraz 600 i więcej mg dziennie.
Organizmowi naszemu potrzeba w przybliżeniu połowę tej ilości magnezu co wapnia.
Jeśli wapnia jest w stosunku do magnezu za dużo, to odczuwamy niedobory Mg. l odwrotnie.
Jeśli magnezu jest za dużo w stosunku do wapnia, to mamy niedobory wapnia, bo te
pierwiastki niezwiązane są wydalane z moczem. Jeśli jednak jest potrzebny wapń w
zwiększonej ilości, to trzeba zażywać tabletki lub proszek zawierający wapń i magnez w
zaleconych, odpowiednich proporcjach (np. pastylki dolomitowe).
Uwaga: Uważny Czytelnik zauważy, że dane w obu tabelach bardzo się różnią. Na
przykład, ser szwajcarski ementaler, który w tej tabelce zawiera 2018 mg wapnia, w tabeli wg
Szczygła i współautorów ma  tylko" 837 mg tego składnika (oba w 100 g). Nie wypada nic
zmieniać w cytowanych zródłach. Ale... komu wierzyć? Z takimi różnicami spotkać się
można wielokrotnie. Różne zródła podają różne dane. Może oryginalny szwajcarski ementaler
ma tyle wapnia ile podaje Włodarz (za H. Schallem), a nasz tyle, ile podaje Szczygieł? Ale na
te różnice nic się nie poradzi. Znalezć je można w wielu pracach nie jeden raz. Np.  ser z
mleka zbieranego" u Włodarza zawiera 1658 mg% wapnia, a u Szczygła najwyższa zawartość
wapnia dla serów wynosi 995 mg% (ser trapistów). [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • razem.keep.pl